• Vianočné trhy 2019

          • Milí rodičia, starí rodičia, kolegovia, deti, priatelia,

            vďaka Vám sme na vianočných trhoch kúpou deťmi vyrobených predmetov vyzbierali úžasnú sumu 2020,- €! Ďakujeme vychovávateľkám za krásne predmety, ktoré s deťmi v ŠKD vyrobili, kolegom a deťom z II. stupňa, ktorí sa do tejto  dobročinnej akcie pripojili. Celá suma bola poukázaná na účet neziskovej organizácie Plamienok. Organizácia je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva, terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytuje nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujú doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy.

            Vám všetkým patrí obrovské poďakovanie!

          • Rozprávka o šťastnom konci

          • Žiaci 5.B, 5.C, 6.A sa zúčastnili divadelného predstavenia, ktoré sa uskutočnilo dňa 9.12.2019 v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Bola to opera pod názvom ROZPRÁVKA O ŠŤASTNOM KONCI. Deti zaujal príbeh hlavnej hrdinky , ktorá chcela nájsť  šťastný koniec pre rozprávky. Nikdy nesmieme stratiť túžbu hľadať občas zapatrošené šťastie. Inak nepremeníme svoj život na krásne farebnú rozprávku so šťastným koncom.                                                                                                                                     

            Okrem divadelného predstavenia nás očarili i uličky starej Bratislavy a vianočné trhy pred SND.

             

          • Jump Aréna

          • Dňa 29.11.2019 sa 49 žiakov z 2. stupňa zúčastnilo akcie Poznávacieho krúžku pod vedením p. učiteľa Mencla.

            Spoločne navštívili preslávené JUMP ARÉNU a KIDS HOUSE v Bratislave. Za vyše štvorhodinového vstupu zažili množstvo zábavy, založenej na spolupráci, ochote a budovaní priateľských vzťahov. 

          • Mikuláš aj u nás v škole

          • V piatok 6. decembra sme čakali, či príde. A prišiel! Kto? Veď predsa Mikuláš aj s anjelmi a čertami. Mikuláš deti potešil malým darčekom a čerti maľovaním na tvár.

          • Vianočná pošta

          • Žiaci 5.A a 5.B triedy sa pod vedením pána učiteľa Lukáša Mencla zapojili do výnimočného projektu s názvom Vianočná pošta, ktorý organizuje

            Slovenská pošta už celé dve desaťročia. 

            Na hodinách slovenčiny sa žiaci zoznámili so základnými pojmami korešpondencie, písaním listov, pozdravov a vypĺňaním iných písomností, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou našich životov.

            Aktivita je medzi deťmi veľmi obľúbená. 

            Len v roku 2018 prišlo na adresu Ježiško 999 99 až 91 881 listov od detí z 51 štátov. V rebríčku najčastejších odosielateľov - po Slovensku a Taiwane - je na treťom mieste Hong Kong, na štvrtej priečke Česká republika a päticu štátov uzatvára Rusko. 

            Vianočná pošta nie je jedbosmernou. Deti dostávajú spätné odpovede v slovenskom a v anglickom jazyku, a dokonca aj v Braillovom písme.

            V týchto dňoch deti už netrpezlivo očakávajú odpovede z adresy Ježiško 99999.

          • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 27.11.2019 sa uskutočnilo v Piešťanoch okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL). Žiačka Simona Kusá, víťazka školského kola, sa umiestnila na krásnom 2. mieste.

            K úspechu srdečne gratulujeme a prajeme veľa ďalších študijných  úspechov. 

            OSJL je postupovou súťažou, ktorej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných a stredných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť a zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru. 

          • Grécki bohovia v 6.A

          • Na hodine dejepisu sa žiaci 6.A zahrali na gréckych bohov. Ich úlohou bolo zistiť o danom bohu čo najviac informácií a predstaviť ho spolužiakom. Mnohí žiaci túto úlohu zvládli na jednotku a pripravili si aj krásne kostýmy, zvýrazňujúce hlavné znaky daného gréckeho boha.

          • Správa z exkurzie – žiaci 4.C

          • Dňa 22.11.2019 sa naša trieda 4.C zúčastnila exkurzie do Národnej rady SR a na 27. ročník BIB Bratislava.

            Bienále sa konalo na Bratislavskom hrade. Mali sme možnosť vidieť originálne ilustrácie z kníh z celého sveta. Boli medzi nimi aj tie, ktoré dostali ocenenie Golden Apple. Prelistovali sme aj knihy, v ktorých sa ilustrácie nachádzali. V mnohých sa čítať nedalo, pretože  jazyk nepoznáme, tak sme hádali o čom asi kniha podľa ilustrácií bola. V tvorivej dielni sme si nakreslili obrázky a zapojili sa do výtvarnej súťaže.

            Bratislavský hrad nám ponúkol aj prehliadku ďalšej výstavy, ktorá bola venovaná M. R. Štefánikovi. Veľmi nás pobavil interaktívny stôl, na ktorom sme si overili naše vedomosti.

            Popoludní nás čakala návšteva Národnej rady. Pri vstupe sme prechádzali bezpečnostnou kontrolou, bol to pre nás zážitok. Pani sprievodkyňa, lepšiu sme si ani nemohli želať, nám povedala veľa zaujímavostí o budove a zariadení, o cenných predmetoch. Vysvetlila nám pôvod našej štátnej zástavy a hymny, zaujímavosti o pečatiach a dôležitom dokumente Ústave SR.

            Naša prehliadka potom smerovala na prvé poschodie. Cestou sme míňali 700 kg luster zo skla a kovu, ktorý symbolizuje rozvoj našej krajiny. Chodbu prvého poschodia zdobia olejomaľby na dreve od akademického maliara A. Brunovského. Majster ich tvoril 8 rokov. Pani sprievodkyňa nám porozprávala o troch obrazoch, čo znázorňujú, čo nimi chcel autor vyjadriť. Namaľoval ich pre všetkých Slovákov a vyjadril v nich lásku k Slovensku.

            Z balkóna sme si prezreli rokovaciu sálu poslancov NR SR. Dozvedeli sme sa, kde má svoje čestné miesto prezident SR, kde sedia ministri, poslanci a ako vznikajú zákony, ktoré musíme dodržiavať všetci.

            Odchod z parlamentu nám spríjemnili aj poslanci za stranu OĽANO, ktorí tam mali tlačovú besedu s novinármi a fotografiu si s nami urobil aj predseda NR SR A. Danko.

          • Okresné kolo vo vybíjanej najmladších žiakov

          • Naši štvrtáci, doplnení dvoma tretiačkami sa v utorok 26.11. zúčastnili Okresného kola vo Vybíjanej najmladších žiakov a žiačok.  Vďaka výbornému výkonu a  dodržiavaniu taktických pokynov vyhrali, stali sa majstrami okresu a  postupujú na Krajské kolo. 

          • Aká je detská opera?

          • Naši šiestaci zistili, že je hravá, farebná a veselá.
            21.novembra sa mnohí z nich po prvýkrát naživo stretli so žánrom,
            ktorý dnes už nie je pre detského diváka úplne bežný. Stalo sa tak
            vďaka tomu, že tím autorov vytvoril pre Slovenské národné divadlo
            v Bratislave operu pre deti Rozprávka o šťastnom konci.
            Deti obdivovali hudbu a operný spev, z balkóna a lóží mali výhľad
            nielen na javisko, ale počas predstavenia mohli sledovať aj celý
            orchester. Boli očarené nápaditou premenlivou scénou, farebnosťou
            kostýmov i majstrovstvom tanečníkov. Keďže predstavenie sa
            uvádza v historickej budove Slovenského národného divadla na
            Hviezdoslavovom námestí, bola to skvelá príležitosť prejsť sa
            historickým centrom Bratislavy a vychutnať si krásu priestorov tejto
            budovy SND.

          • VIANOČNÁ POŠTA

          • V novembri sa deti z ŠKD pod vedením vychovávateľky Mišky Šiškovej zapojili do krásneho vianočného projektu s názvom VIANOČNÁ POŠTA. Cieľom tejto akcie bolo potešiť a urobiť krásne Vianoce opusteným starkým v domovoch dôchodcov vlastnoručne vyrobeným vianočným pozdravom.

            Deti k tvorbe pristupovali veľmi zodpovedne a s láskou dôchodcom vyrobili prekrásne pohľadnice, ktoré starkých určite zahrejú pri srdci, a to nielen počas Vianoc.

            Je veľmi dôležité vštepovať deťom lásku a súcit k starým ľuďom, ktorí nemali možnosť stráviť vianočný čas v kruhu najbližších, pretože nielen detstvo, ale aj dospelosť a staroba sú súčasťou života každého človeka.

            Deťom z ŠKD a pani vychovávateľkám za pomoc pri tvorbe patrí veľké ĎAKUJEME!

          • ZRŠ

          • Dňa 25.11.2019 (pondelok)
            sa uskutoční celoškolské ZRŠ.

            1. stupeň: 16:30 hod.
            2. stupeň: 17:00 hod.

            pre učastníkov LVK (7.A, 7.B) stretnutie 17.30 v 7.A triede

          • Obraz - slovo - zvuk

          • Dňa 07.11.2019 sa žiaci 8.B triedy zúčastnili jazykovednej exkurzie na tému Obraz - slovo - zvuk, ktorú zorganizoval pán učiteľ L. Mencl.

            Spoločne navštívili pútavé miesta hlavného mesta SR: Slovenský rozhlas (zložku RTVS), výstavu o Štefánikovi na Bratislavskom hrade, Bienále ilustrácií Bratislava 2019 a Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra. 

            Cieľom exkurzie bolo poukázať na prepojenie a vzájomnú spätosť obrazovej, zvukovej a slovnej (názvoslovnej) zložky komunikačného procesu, ktoré nás sprevádzajú životom všedných dní. Sú silným a unikátnym odkazom ľudstva, ktoré zanecháva, traduje a z generácie na generáciu posúva odkaz komunikácie súčasnej doby. 

            Žiaci mali na okamih možnosť vyskúšať si úlohy pomyselných hlásateľov, zvukárov, novinárov, ilustrátorov, maliarov, jazykovedcov a odborníkov na slovenský jazyk. 

          • Výlet Anglicko

          • Milí rodičia a všetci účastníci jazykovo-poznávacieho pobytu v Anglicku. Prosíme o uhradenie druhej časti poplatku 290€ za zájazd najneskôr do 20.03.2020 na číslo účtu
            SK44 6500 0000 0036 5026 6605. Pre lepšiu prehľadnosť Vás prosíme o zasielanie sumy podľa možností v jednej platbe a do správy pre prijímateľa uveďte 
            meno triedu žiaka. Ďakujeme

          • Cyrano z predmestia

          • Dňa 7.11.2019 sa žiaci 9.ročníka zúčastnili divadelného predstavenia „CYRANO Z PREDMESTIA“. Išlo o pôvodný slovenský rockový muzikál libretistky A.Vášovej, textárov J.Strassera a K.Peteraja. Táto legenda sa po štyridsiatich dvoch rokoch vrátila na rodné javisko Novej scény v Bratislave. Bola to moderná verzia v rukách mladých členov DNS. Zaujali nás strhujúce tanečné a spevácke výkony, ale i geniálny textár i bitkár s citlivou dušou Cyrano a jeho tajná láska speváčka Roxana.

          • Súťaž Spell & Tell

          • Dňa 28.10. 2019 sa uskutočnila anglická súťaž Spell & Tell na Gymnáziu Jána Baltazára Magina vo Vrbovom. Vyhrali sme I. miesto z deviatich tímov. Zúčastnili sa ho žiaci 8.A Artur Halo, Matúš Šintal a žiačka 8.B Lea Bobeková. Žiaci hláskovali v časovom limite, dopĺňali slová do textov piesní, vytvárali príbeh podľa obrázka a prezentovali ho. Ako tím vytvárali zložené slová, odkódovávali slová, odpovedali na kvíz na základe prezentácie o Egypte prezentované lektorkou. Žiakov pripravovali p. učiteľka Mgr. Švecová S., Mgr. Adamčová M. a Mgr. Ďugová L. Veľmi pekne ďakujeme všetkým za úspešnú reprezentáciu našej školy.

             

          • Papiernička Petrus

          • Dňa 23.10.2019 sa žiaci z tried 5.A a 5.C zúčastnili exkurzie na tému Remeslá a my, ktorú si pre nich pripravili učitelia Mgr. Lukáš Mencl, DiS a Mgr. Nikola Brišková. 

            V skorých ranných hodinách sa žiaci autobusom vybrali do obce Prietrž, kde navštívili miestnu časť Rehuši. V nej sa nachádza Múzeum kultúrneho dedičstva - Múzeum roľníctva. Útulné a malé múzeum zaujalo deti nielen nástrojmi alebo zariadeniami, ktoré sa kedysi na poliach používali, ale aj historickými fotografiami, ktoré ich existenciu zvečnili. 

            V blízkosti múzea sa nachádza Rozhľadňa Lipovec. Jednoduchou turistickou prechádzkou do kopca a jej návštevou sa deťom naskytol pohľad do širokého okolia, na miesta všetkým dobre známe. 

            Potom, ako sme sa vrátili k autobusu, navštívili sme miestnu papierničku Petrus, zaoberajúcou sa výrobou ručného papiera. Okrem histórie o vzniku papiera, jeho využití a postupnom zdokonaľovaní v procese výroby a využitia, mali žiaci možnosť vyrobiť si vlastný originál. Vyschnuté ručne vyrobené papiere dostali žiaci v škole, týždeň po exkurzii. 

          • Halloween 2019

          • Aj tento rok vychovávateľky organizovali ,,HALLOWEEN PARTY,, pre deti, ktoré navštevujú ŠKD. Bola pre nich pripravená súťaž o najstrašidelnejšiu masku a musíme poznamenať, že tento rok boli masky naozaj strašidelné. Deti sa zabávali, vyskákali a zaspievali si známe pesničky vďaka Dj Zipovi, ktorý sa postaral o hudbu. Skvelou moderátorkou bola vychovávateľka Ninka Klčová a všetko nám to vyfotografovala vychovávateľka/fotografka Zuzka Žáková. Každá trieda má spoločnú fotografiu v maskách u svojej pani vychovávateľky.