• Krabice od topánok plné lásky

          • Do predvianočného času patrí v našej škole už tradične aj myšlienka na starkých v domovoch dôchodcov a sociálnych ústavoch. Deti v ŠKD pripravili krásne pozdravy. Žiacky parlament zorganizoval v triedach dobrovoľné zbierky a žiaci naplnili krabice od topánok čokoládami, čajom, hrejivými ponožkami, šatkami, krížovkami a ďalšími dobrotami. Ďakujeme za spoluprácu rodičom, ktorí prispeli do obsahu krabíc. Na zberné miesto sme odviezli 40 krabíc. Hreje nás pri srdci, že potešíme toľko babičiek a deduškov.

          • Predvianočná atmosféra

          • December je mesiac slávnostný, žiarivý, plný prekvapení a taktiež darčekov. Je mesiacom šťastia, radosti a čistej lásky. 

            Na príchod vianočných sviatkov sa deti veľmi tešili a tak sme sa pustili do práce. Spoločne sme na chodbe školy vytvorili slávnostnú vianočnú výzdobu, vysvietili a vyzdobili vianočný stromček či adventný veniec. Vystavali vianočné mestečko, povesili adventný kalendár, či vianočnú pohľadnicu, v ktorej si žiaci prajú k Vianociam a mnohé ďalšie dekorácie, ktoré nám spríjemnia predvianočné obdobie.

            Spokojné úsmevy žiakov i učiteľov určite potešili a vianočne naladili nás všetkých.

          • Slovenské Vianoce

          • Každý národ by mal byť hrdý na svoje tradície a zvyky. Aj úlohou nás učiteľov je tieto tradície žiakom približovať. V predvianočný týždeň si na hodinách geografie žiaci 8.A a 8.B pod vedením p. uč. Briškovej  pripomenuli a prezentovali tradície a zvyky Vianoc. Pečenie medovníkov, tradičné zdobenie stromčekov, zvyky pri štedrovečernom stole a iné.

            Tradičné vyučovanie sme spestrili netradičnou aktivitou, ktorú sme si nazvali slovenské Vianoce. 

          • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA - školské kolo

          • V priebehu štvrtého novembrového týždňa sa na našej škole uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády. Súťaž prebiehala online, počas vyučovania. Žiaci riešili množstvo testových otázok v časovom limite 90 minút. Do olympiády sa zapojili viacerí žiaci z rôznych ročníkov. Mnohí z nich sa stali úspešnými riešiteľmi a postúpili do okresného kola.

            Gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov v okresnom kole!

             

          • Anglická olympiáda

          • V novembri sa konalo na našej škole školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Žiaci najskôr písali test v kategórii 1A písalo 18 žiakov, v kategórii 1B 22 žiakov a v kategórii 1C dvaja žiaci. Najlepší postúpili do ústneho kola, ktoré malo dve časti, vytvoriť pred komisiou príbeh podľa obrázka a viesť situačný dialóg na danú tému. Víťazkou v kategórii 1A sa stala N. Munková zo 7. C, víťazom v kategórii 1B sa stal T. Tamajka z 8.A a víťazkou v kategórii 1C sa stala S. P. Turner z 9.A. Všetkým srdečne blahoželáme a veľa šťastia v januári v okresnom kole. 

          • DIVADLO, KTORÉ ŤA DOSTANE!

          • Dňa 23.11.2022 navštívili žiaci 8.C a 9.A spolu s p.uč.Hrubošovou a Ďugovou
            muzikálové predstavenie PUNK ROCK, ktoré sa uskutočnilo v Bratislave na Novej scéne.
            Je to hra známeho britského autora školskej drámy Simona Stephensa.
            Skúmala problémy a svet dnešných tínedžerov, ktorí sa pripravovali na maturitu a plánovali
            štúdium na vysokej škole. Prežívali vlastnú krízu identity. Však všetci sa ocitli zoči - voči nebezpečenstvu, ktoré ich mohlo úplne zničiť. Išlo o inscenáciu dlhodobého projektu MLADÁ NOVÁ SCÉNA.

          • Živé hodiny biológie 

          • Triedy šiestych ročníkov zažili v rámci témy "blízki spoločníci človeka" živú hodinu biológie, na ktorej predstavili svoje domáce zvieratká svojim spolužiakom. So zvieratiek sa tešili nielen pani učiteľky Filová a Petláková, ale aj celá škola. 

          • Angličtina inak

          • V rámci projektu ANJ inak, pod záštitou Komenského inštitútu sa žiaci 4.A a 4. B zúčastnili exkurzie na letisku v Senici. Sídli tu firma, ktorá vyrába najrýchlejšie svetoznáme ultralight lietadlá. Deti mali možnosť nielen vidieť výrobu, ale hlavne so zahraničnými zamestnancami komunikovať len v angličtine. Zisťovali rôzne informácie zadané pani učiteľkami. Po osmelení sa odhodlali a pýtali  aj rôzne iné otázky podľa vlastného záujmu. Nielen z výroby, ale aj zo súkromia opytovaných.  

            Na záver boli cudzincami pochválení za veľmi peknú angličtinu. S obdivom sa vyjadrili k vedomostiam tak malých detí a k ich schopnosti komunikovať.  

            Cestou domov navštívili Bradlo a pripomenuli si Milana Rastislava Štefánika.

            Deti sa domov vrátili nadšené, obohatené o nové skúsenosti zážitky.

            (Mária Slezáková)

          • Halloween, Dušičky, ranné kruhy

          • Ako to spolu súvisí? V rámci výučby anglického jazyka je jesenná časť venovaná aj Halloweenu. Deti sa na toto obdobie každoročne tešia, lebo sa môžu vyjašiť v kostýmoch a zabaviť sa. V triedach si deti pripravili aj občerstvenie. Popoludní v školskom klube tancovali na diskotéke.

            Po Sviatku všetkých svätých sme sa v rannom kruhu rozprávali o svojich predkoch. Krásne spomienky na prababky a pradedkov všetci počúvali so záujmom. Prezreli sme si staré fotografie a dokonca aj napísané knihy o rodoch rodín žiakov z triedy. Rozhovory v kruhu nám otvoria svet našich kamarátov.

          • Pusti drakov do oblakov ...

          • Deti 1. a 2. ročníka v ŠKD ukončili jesenné obdobie zábavnou šarkaniádou. Okrem prinesených šarkanov si vyrobili aj svojich papierových a pri ich lete im vytvorili atmosféru plnú smiechu, nadšenia a radosti.

          • Šiestaci v Slovenskom národnom divadle

          • Dňa 10.11.2022 navštívili žiaci 6.A a 6.C v Bratislave operné predstavenie Slovenského národného divadla - Rozprávku o šťastnom konci.

            Hlavnou hrdinkou bola Júlia, ktorá sa vydáva s kamarátom Martinom na dobrodružnú cestu. Snažia sa nájsť stratený šťastný koniec všetkých rozprávok, ktoré zakliali zlé sily. Pri skúškach so zlou kráľovnou Belladonou a jej ľstivým prisluhovačom Kolomanom im pomáha odvaha, hravosť a fantázia, dôvera, cit pre spravodlivosť a láska. Napokon sa im podarí nájsť to, čo hľadali a oslobodiť tak všetky ,,zakliate bytosti a rozprávky."

            Operné predstavenie sa žiakom páčilo, čo potvrdil aj výdatný záverečný potlesk. 

          • Planetárium

          • Dňa 7.11.2022 navštívilo našu školu Mobilné planetárium, ktoré zabezpečili p. uč. Filová a p. uč. Brišková. Svoju planetárnu kupolu  rozprestrelo v  telocvični našej ZŠ.  Pod kupolou si všetky piatacké a šiestacké triedy pod vedením svojich  vyučujúcich, pozreli vzdelávaciu  projekciu pod názvom  Neuveriteľný Vesmír. 

          • Hodina techniky

          • Technika vôkol nás. Aj tak by sme mohli nazvať interaktívnu hodinu techniky, ktorú mali možnosť zažiť žiaci 8. ročníka dňa 27.10.2022. Pod vedením učiteľov Mgr. Lukáša Mencla DiS a Ing. Zuzany Grosovej PhD. a Mgr. Štefánie Matulíkovej navštívili v bratislavskej Inchebe Expo, o rozlohe 2 000m2 , svetovú výstavu Cosmos Discovery, ktorá mapuje pilotované lety do vesmíru od ich počiatkov až po súčasnosť. Výstava Cosmos Discovery vznikla v spolupráci s NASA, svetovými, českými a slovenskými odborníkmi. Žiaci sa postupne zoznámili s prvými vesmírnymi rokmi, najdôležitejšími míľnikmi povojnovej histórie ľudstva, ale aj najnovšími projektmi a víziami. Vizuálne sa dotkli napríklad Mesiaca, vstúpili na palubu vesmírnej stanice a zažili najväčšie dobrodružstvo ľudstva na vlastnej koži. Spoznali a videli napríklad ruský Sputnik, Lajku, Gagarina, americkú raketu Mercury, lunárny program Apollo, ruský Lunochod, obrovský model rakety Saturn, originál ruského Soyuzu, či prehliadku vesmírnych skafandrov. Najväčšiu pozornosť detí upútali časti vesmírnych lodí a vesmírnych staníc, či riadiace stredisko v Houstone.

          • Technika s prírodným materiálom

          • Na hodinách Techniky sme pracovali s prírodným materiálom. Žiaci sa veľmi snažili. Najprv sme si rôzne materiály, čo príroda na jeseň nadelí, boli na zbierať. Následne deti vytvorili nádherné práce v podobe ježkov, sovičiek a svietnikov. Nechýbali ani tekvice a výrobky z nich. Nie všetky sú vystavené, mnohé zdobia deťom triedy. Veď posúďte sami...:))

          • Sladká geografia

          • O tom, že hodiny geografie môžu byť nie len zaujímavé, ale aj chutné, sa presvedčili naši piataci (5.A, 5.B, 5.C) pri tvorivom zobrazovaní jednotlivých fáz mesiaca.  

            Pod vedením p. učiteliek Briškovej a  Filovej na hodine geografie vytvárali pomocou keksíkov Oreo“ fázy mesiaca, aby si priblížili, ako vidíme Mesiac počas jeho obiehania našej planéty Zem. Ako to zvládli svedčia fotografie.

          • Afrika je jedinečná

          • Afrika je jedinečná. 

            Afrika je jedinečná. To si povedali aj žiaci 6.B a 6.C s p. učiteľkou Filovou a p. učiteľkou Briškovou v stredu dňa 26.10. 2022. Na spojenej hodine geografie si žiaci predstavili africké ovocie, africké odevy a zatancovali africké tance s africkými deťmi z videí. Žiaci týmito aktivitami prežívali to, čo prežívajú ich africkí kamaráti, ktorí aj napriek chudobe a hladu sa vedia tešiť z maličkostí 

            Atmosféra tento deň bola ozaj africká.

          • Komiksové tvorenie

          • Posledný deň pred jesennými prázdninami využili žiaci 5.A triedy na návštevu knižnice. Stretli sa s ilustrátorom a tvorcom komiksov Dávidom Marcinom. V úvode predstavil svoju sériu komiksov pre deti známu pod názvom Zlatý zub. V ďalšej časti si deti vymysleli svojich hrdinov, dali im mená a vytvorili príbeh, ktorý spracovali vo forme komiksu. Keďže sa blížil Halloween, téma bola jasná.  Na papieri sa preto vyskytovali rôzne strašidlá, tekvice, pavúky, strašidelné domy. Príjemnú spoločnosť deťom robila aj Linda – ilustrátorov psík. Na záver niektorí žiaci odprezentovali svoje vydarené príbehy pred spolužiakmi.