• Vysoké Tatry

          • Žiaci 9. A sa zúčastnili v dňoch 19.6.-21.6.2023 koncoročného výletu vo Vysokých Tatrách. Po dlhej ceste vlakom konečne dorazili do Nového Smokovca, kde sa ubytovali v penzióne Villa Siesta. Navečer stihli ešte krátku prechádzku na Kalváriu pod Hrebienkom a Peknú vyhliadku. Na

            druhý deň zvládli nenáročnú turistiku na trase Popradské pleso – Štrbské pleso a niektorí odvážlivci  aj Hrebienok. Posledný deň ich už čakala iba prehliadka Spišskej Soboty – mestkej časti Popradu a obed v OC Fórum. Unavení, ale plní zážitkov sa tešili na cestu domov :)

          • Projekty eTwinning

          •  

             V školskom roku 2022/2023 sa naša škola zapojila do európskej komunity škôl eTwinning, kde vytvorila 2 projekty v anglickom a nemeckom jazyku. Názvy projektov sú: Mapa cestovateľských zážitkov v anglickom a nemeckom jazyku na ktorom spolupracujeme so školou z Lotyšska a Turecka a Môj obyčajno-neobyčajný deň v anglickom jazyku  v spolupráci so školou z Turecka.

            Na spoločnom projekte so žiakmi Doga college z Ankary spolupracovala skupina žiakov G. Mičutkovej z hodín angličtiny v triede 8.C . Vytvárali Youtube vlogy o svojich školách a mestách, poštou si vymieňali pohľadnice, vytvorili elektronické nástenky o svojich záľubách, o zážitkoch a témach, ktoré ich zaujímajú. Napĺňali cieľ projektu: nadviazať medzinárodné kontakty a spoznávať inú kultúru, prakticky využiť a prehĺbiť ovládanie angličtiny.

            Mapa cestovateľských zážitkov bude ukončená po letných prázdninách, výstupnou časťou bude vytvorenie cestovateľskej príručky s rôznymi odporúčaniami kde a aké miesta navštíviť, receptami a základnými frázami v jazyku vybranej krajiny. Na projekte pracujú žiaci 7.A, 7.C s pani učiteľkou L. Ďugovou a žiaci 8.B s pani učiteľkou L. Karabčíkovouna hodinách anglického a nemeckého jazyka. Zatiaľ sme stihli vytvoriť pravidlá Netikety – slušné správanie na internete, predstavili sme sa so svojimi Avatarmi, predstavili sme formou videí naše školy a mesto z ktorého pochádzame. Spoločnú prácu sme pred letnými prázdninami ukončili kolaboratívnou mapou našich cestovateľských destinácií. Tešíme sa na ďaľšiu spoluprácu :)

             

          • Štvrtákov učili ôsmaci

          • Každý vie, že v škole učia učitelia. Vo štvrtok 22.6. však v našej škole štvrtákov učili ôsmaci. Témou ich spoločného vyučovania bolo Slovensko. 

            Starší žiaci si pripravili zaujímavé aktivity, v ktorých využili skúsenosti z viacerých predmetov - prezentácie, slepú mapu, divadlo a dokonca i varenie bryndzových halušiek. K slepej mape vytvorili krásne maľby na drevených kolieskach. 

            Štvrtáci pozorne počúvali a potom si svoje vedomosti otestovali v kvízoch. Okrem správnej odpovede však museli vedieť umiestniť obrázok na správne miesto na mape alebo napríklad, spomenúť si, čo mala Mária Terézia v divadelnej scénke zavesené na svojom náhrdelníku. Medzi najobľúbenejšími aktivitami bolo varenie bryndzových halušiek. A tie sa štvrtákom veru podarili vynikajúco. 

            Deti boli z netradičného vyučovania nadšené. Veríme, že sa nám podobný projekt podarí zrealizovať aj nabudúce.

          • 5.B exkurzia

          • Trieda 5.B sa bola pozrieť, ako žili naši predkovia pred niekoľkými desiatkami rokov. Navštívili Krakovanské múzeum "Za Krakovskú bránu", kde mohli vidieť pôvodný gazdovský dom a rôzne dobové náradie, ktorým ľudia v minulosti vykonávali rôzne remeslá potrebné pre ich život. Obdiv si zaslúžila i aktuálna čipkárska výstava. Peknú exkurziu nám obohatila pani sprievodkyňa svojím jedinečným rozprávaním. So žiakmi si i zanôtili na ľudovú nôtu. Obohatení sme sa vrátili domov.

          • „Čo vieš o Slovensku?“

          • „Čo vieš o Slovensku?“ - to bol názov otvorenej hodiny, kde si ôsmaci preverili svoje vedomosti o Slovensku a hravou formou prostredníctvom rôznych aktivít sa ich snažili odovzdať štvrtákom. Varenie halušiek, kvíz o Slovensku, slepá mapa slovenského „naj“ či divadlo o významnej historickej udalosti, s témou škola, boli rôzne aktivity, ktoré si žiaci vyskúšali. 

            Ako takýto deň vyzeral si môžete pozrieť aj na fotografiách.

             

          • EnglishStar

          • Vo štvrtok 27.4.2023 sa na našej škole uskutočnila súťaž EnglishStar 2023, kde si žiaci mohli preveriť vedomosti z anglického jazyka. Súťaže sa zúčastnilo 47 žiakov našej školy. Testy boli náročné, ale všetci sa do vypracovania pustili s veľkou chuťou. Percentuálna úspešnosť 100% - 1 žiak, 90% a viac – 31 žiakov, 80 % a viac – 13 žiakov a 70% a viac – 2 žiaci. Žiaľ nikto nebol medzi vyžrebovanými o hodnotné ceny, ale každý súťažiaci bol odmenený diplomom so zlatou medailou. Gratulujeme! PK ANJ

          • Nezabudnuteľný školský výlet

          • Dňa 20.júna2023 sa žiaci 7.C a 8.C zúčastnili školského výletu vo Viedni.

            Navštívili sme Schőnbrunn, jeho prekrásne záhrady, Gloriettu a Neptúnovú fontánu. Neskôr naša cesta viedla do Technického múzea, v ktorom žiaci na jednotlivých tematicky rozdelených podlažiach si mohli pozrieť rôzne interaktívne exponáty a niektoré si vyskúšali i na vlastnej koži.

            Záver nášho zaujímavého výletu sme zakončili návštevou Domu mora. Exotika v srdci Viedne nás naozaj očarila. Na 11 poschodiach sme mali možnosť si pozrieť sladkovodné a morské ryby z celého sveta.

            Žraločia nádrž, atlantický tunel, príbojový útes, tropický dom a krokodílí park  nám poskytli fantastické zážitky so zvieratami.

            Z Viedne sme odchádzali plný zážitkov a nezabudnuteľných spomienok.

          • OZNAM ŠJ

          •  

            Školská jedáleň oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že od 1.9.2023 prihlasuje žiakov na stravu,
            ktorí sa doteraz stravovali a to z dôvodu poskytnutia dotácie na obdobie od 1.9.2023 do 31.12.2023.

            Rodičia, ktorí nemajú záujem o stravovanie od 1.9.2023
            nech informujú ŠJ v období do 30.6.2023 a od 14.8.2023 – 18.8.2023
            a to telefonicky / 0337625347 / alebo e-mailom / jedalen@zsmojmirova.sk.

          • Exkurzia Bratislava

          • Dňa 14.6.2023 sme sa žiaci 8.A, 8.B a 8.C zúčastnili exkurzie v Bratislave. S p. učiteľkou Briškovou a p. učiteľom Bartošekom sme si pozreli Bratislavský hrad,Parlament SR,Najužší dom v Bratislave, Staré národné divadlo, Most SNP, Dóm sv. Martina, Starý most a Most Apollo, Nové Slovenské národné divadlo. Výlet sme zakončili v nákupnom centre Eurovea.

            Exkurziu sme si veľmi užili!

            Saška a Monika 8.C

          • Divadielko STROM

          • Dňa 5.6.2023 sa žiaci 5.C a 5.B zúčastnili na zaujímavom divadielku v Mestskej knižnici v Piešťanoch. O skvelý program sa postarali bábkoherci Mariana Bódyova a Lukáš Tandara z divadla Trieska v oku. Zahrali divadielko na motívy knižky Strom od Alexandry Salmely. Program v sebe niesol ekologického ducha. My aj pani učiteľky sme sa skvele zabavili. Niektorí si odniesli aj spolu so zážitkom ponaučenie, že si máme vážiť našu planétu Zem, a starať sa o ňu, kým je ešte čas. Na záver sme si mohli drevené bábky aj chytiť a odfotiť sa s nimi. Zistili sme, že nie sú vôbec ľahké, a pre bábkohercov je naozaj niekedy fuška s nimi manipulovať. My sme si toto doobedie naozaj užili a dúfame, že budeme mať zasa príležitosť prísť do knižnice.

             

            Petra Kropajová, žiačka 5.C

          • MDD sme si užili!

          • Na štvrtok 1. júna si žiaci 9. ročníka pod vedením p. učiteľky Ďugovej pripravili program pre mladších spolužiakov z prvého i druhého stupňa.

            Už týždeň vopred sme vymýšľali atraktívne aktivity, vyrábali kulisy, pripravovali veci potrebné na zabezpečenie celej akcie.

            Počasie vyšlo, a tak sme ráno pripravili v celom vonkajšom areáli školy veľa stanovíšť, na ktorých sme boli my, deviataci, animátormi. V rôznych hrách a súťažiach si deti testovali tímovú spoluprácu a dôveru. Mohli si vyskúšať rôzne aktivity: okrem iného aj preťahovanie lanom, špongiový beh, beh s fúrikom, rôzne kvízy a hádanky, pohybové a vytrvalostné súťaže, maľovanie na tvár. Nikto neodišiel zo žiadneho stanovišťa bez odmeny.

            Na futbalovom ihrisku od rána prebiehal napínavý futbalový turnaj, ktorý skončil víťazstvom tímu 8.B. V jedálni zasa súťažili tímy z jednotlivých tried v kvíze v anglickom jazyku. O hudbu v areáli sa postaral DJ Jakub z 9.C, ktorý hral pesničky na želanie. Kto chcel, mohol si vyskúšať karaoke či naučiť sa tancovať krátku choreografiu.

            Po celom dopoludní sme boli všetci unavení, no spokojní. Deti sa bavili a o dobrú náladu bolo v ten deň postarané.

            Dominik a Lukáš, 9.B

          • Aj nás sa to týka: predsudky, agresia, násilie

          •  

            Žiaci 9.B a 9.C sa 24. mája 2023 ocitli na súdnom procese s mladými chlapcami, ktorí brutálne zavraždili svojho kamaráta. Stalo sa tak v rámci inscenácie Kopanec v Divadle Jána Palárika v Trnave. Divadelná hra v naštudovaní režiséra Viktora Kollára rozohrávala skutočný prípad z nemeckej obce Potzlow, ktorý sa udial v roku 2002. Deviatakov zaujala téma, jej spracovanie, herecké výkony, scénická hudba od @gbod_anapol a Danosť. Zaujímavá bola aj diskusia po predstavení s hercami Martinom Kochanom a Tomášom Mosným, ktorí v hre stvárnili hlavné postavy.

          • UNICEF - ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM

          • V rámci projektu UNICEF sa žiaci 5. a 6. ročníka na hodinách ETV zapojili do aktivity “Nemrhaj tým! Nájdi veciam nové využitie”.

            Spoločne sme sa rozprávali o tom, čo znamená slovo u d r ž a t e ľ n o s ť a ako sa môžeme pričiniť o to, aby bolo čo najmenej odpadu. Žiaci si do školy priniesli svoje staré tričká, ktorým našli nové využitie. Vytvorili z nich pekné látkové tašky na nákup.

          • Exkurzia Bratislava - Prírodovedné múzeum  

          • Vo štvrtok 25. 5. sa žiaci 9. A zúčastnili pod vedením triednej učiteľky a učiteľky biológie exkurzie pamätnými bodmi Starého mesta Bratislavy, kde sa dozvedeli z pripravených materiálov veľa zaujímavého. Do sveta prírody ich potom vtiahla prehliadka exponátov v Prírodovednom múzeu. 

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 16. mája sa naši žiaci Liliana Macháčová a Martin Papánek stali úspešnými riešiteľmi krajského kola biologickej olympiády v kategórii E v trnavskom kraji. 

            Liliana Macháčová vo svojej odbornosti botanika obsadila krásne štvrté miesto. Obom úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme a želáme veľa ďalších úspechov. 

            Žiakov pripravovala Mgr. Petláková. 

          • Zážitkové hodiny biológie 

          • Na hodinách biológie to nie je len o drile. Presvedčili sa o tom žiaci piatych a šiestych ročníkov, ktorí vytvárali originálne modely kvetov. S piatakmi sme zas odhaľovali zákutia vodného ekosystému v okolí školy - ukázali sa nám vodné stavovce ako mladé pstruhy, divé kačice, invázny druh nutrie aj s mláďatami, mnoho bezstavovcov i vodné a brehové rastliny. 

          • Školská akadémia

          • 23. mája 2023 v Dome umenia v Piešťanoch, prúdili emócie šťastia, radosti a nadšenia žiakov ZŠ Mojmírova 98 v Piešťanoch.

            Na tento deň sa tešili nielen deti ale aj ich učitelia a vychovávatelia. Po pandemických opatretianiach mohli triedne kolektívy žiakov opäť spoločne naplno prejaviť svoju tvorivosť a talent, nadšenie s cieľom, vytvoriť skvelý program. Mladším žiakom pri realizácii nápadu pomohli p. učiteľky, vo vyšších ročníkoch niekde stačilo usmernenie, niekde si žiaci program vytvorili sami. Program trpezlivo a usilovne nacvičovali, tvorili kulisy, rekvizity, s kostýmami pomohli aj rodičia. Celý program Akadémie žiakov citlivo vyladila a zrežírovala Mgr. Veronika Lendvayová. Triedne kolektívy a skupiny žiakov z rôznych tried sa predstavili v ľudových a moderných tancoch, hre na hudobných nástrojoch, speve, scénkach, gymnastike. Výkony žiakov sledovalo s úsmevom na tvári a dojatím plné hľadisko rodičov, starých rodičov a priateľov školy. Potleskom ocenili všetky čísla programu. Veríme, že všetci odchádzali s pocitmi šťastia, radosti a hrdosti na svoje deti.

            Vedenie školy ďakuje všetkým účinkujúcim žiakom za umelecký výkon a reprezentáciu školy , rodičom za podporu, obetavosť v organizačnom zabezpečení skúšky programu, pedagogickým zamestnancom za prípravu, realizáciu a organizačné zabezpečenie Akadémie žiakov.